Fonyesz játszik

10 kultikus horror játék a hosszú hétvégére

Halloween napján kijár a borzongás

2019. október 31. - Fonyesz

Sziasztok!

Az előző bejegyzésemben bemutattam 10 általam preferált horror/thriller filmet. Halloween alkalmából készültem nektek egy újabb tízes listával, ezúttal a videójátékok világából. A felsorolásban megtalálhatóak játékok a 2000-es évek elején megjelentektől kezdve, egészen a közelmúltban megjelent címekig.

a5d4c16fd44f8317879806219340aab1.jpg

Úgy gondolom sokan vagyunk akik megvesznek a stílusért mind film, mind könyv, akár videójáték formában, aki esetleg eddig mégsem játszott volna az említett játékokkal, most akár kedvet is kaphat és átszínezheti alsónadrágját ajánlásaim alapján. Nem húzom az időt, vessük is bele magunkat!

10. Alone in the Dark - The New Nightmare (2001 - PC, PS1, PS2, Dreamcast, Game Boy Color)

Mi az a horror játék ami eszetekbe jut, ha azt mondom, hogy fix kamera, tank irányítás és előre renderelt hátterek? Feltételezem, hogy nem az Alone in the Dark az első gondolatotok. Pedig 2001-ben a méltán híres sorozat új résszel jelentkezett és a végeredmény egy kellően ijesztő, az akkori kor követelményeit simán megugró kis motyó lett. Az akkori összes kurrens platformra megjelent, nekem a PS1 verzióhoz volt szerencsém (A PS2-est azóta is vadászom, a GBC verziót pedig igyekszem elfelejteni).
Azt hiszem ez volt az a játék aminél rájöttem, hogy az RCA csatlakozó megfelelő színű kábeleit, ha a faterom hi-fi-jére kötöm az elég kemény hangzást eredményez (be is szartunk a haverokkal egy-egy égdörgésnél).
A játék erősen merít a stílus igazán sikeres játékaiból (khm. RE2), így két irányítható főhősünk van, az egyik Edward Carnby, akinél a harc lesz a fő csapásirány és Aline Cedric akivel inkább a fejtörőkben fogunk megizzadni.
A sztori egy a korábbi játékokba illő okkult, misztikus cselekmény, mely szerint a két főszereplő egy rejtélyes szigetre utazik nyomozni három ősi kőtábla után. A szigeten persze külön válnak útjaik, amik a sztori szempontjából fontos helyszíneken alkalmanként keresztezik egymást. Amit még fontos kiemelni, hogy a játékban alkalmazott zseblámpánk fénye valós időben változik a 2D-s előre renderelt háttérre vetítve, ez elég nagy dolog volt abban az időben.
Telepítsétek és játsszátok!

9. Fahrenheit - Indigo Prophecy (2005 - PS2, Xbox, PC, 2017 - Remaster PS4, PC, Xbox One)

És itt is van a lista első vitatott címe, a francia Quantic Dream-től (Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human). Sokan nem szeretik a kiadó játékait, ugyanis a szó klasszikus értelmében nem veszel részt minden interakcióban az általad irányított figurával. Játékaik hemzsegnek az előre scriptelt jelenetektől, mely egy interaktív mozi élménybe próbálná a játékost helyezni. Természetesen listánk kilencedik szereplőjével sincs ez másképpen.
A történet szerint egy hideg éjszakán New Yorkban, transzba esve halálra késelünk egy embert, valami étterem wc-jében, persze emberünk elmenekül a helyszínről amikor magához tér és megpróbálja kideríteni, hogyan is kerülhetett ebbe a kicsit sem elb*szott helyzetbe. A szokásos cuccok kerülnek elő mint megszállás, okkultizmus, hallucinációk, tehát csupa móka és kacagás, mert az ilyet szeretjük.
Ajánlom a remastered verziót elővenni, nagyobb felbontású képernyőn azért az jobban mutat.

8. Amnesia - The Dark Descent (2010 - PC, 2016 - PS4, 2018 - Xbox One)

FPS túlélő horror (sétaszimulátor, jajjjj de fájt leírni) a Frictional Games-től. 
Nagyon para, labirintusban kóválygós gameplay, amennyiben túl sokat vagy a sötétben elkezdesz "megőrülni", jól hangzik? Pedig van ám egy érdekes sztori is. 1839-ben főhősünk, Daniel egy ódon kastélyban ébred bármilyen emlék nélkül a múltjáról. Találunk is egy feljegyzést melyben megírtuk magunknak, hogy mi töröltük valahogy a memóriánkat és egy "árny" vadászik ránk. Daniel emlékeiből álló kirakós összeillesztése lesz a feladatunk és higgyétek el, nem lesz sétagalopp!
Ajánlom a gyűjteményes változat beszerzését, így a Justine című kiegészítő és Machine for Pigs is a miénk lehet egy csomagban, jó áron.

7. SOMA (2015 - PC, PS4, 2017 - Xbox One)

A következő alanyunk szintén az Amnesia alkotóitól érkezik és ez sem hibátlan a tömegek szemében, egy "sétaszimulátort" (még mindig nehezemre esik leírni, annyira nem tudok ezzel egyet érteni) kapunk a pénzünkért. Na de van itt egy olyan mély sztori, hogy garantálom, hogy a végjátékban többször fogtok padlót fogni, mint ahányszor számítanátok rá és persze mindezt egy szuper ijesztő, bujkálós, sci-fi-horror köntösben kapjuk meg.
A sztori szerint 2015-ben egy Simon nevű arc bőrébe bújunk, akinek egy autóbalesetből kifolyólag valami nincs teljesen rendben az agyával. Bízva a gyógyulásban emberünk jelentkezik egy kísérleti eljárásra, aminek keretében egy géppel végeznek rajtunk valamilyen beavatkozást. Egy gyors ájulás és máris egy elhagyatott PATHOS-II nevezetű vízalatti kutatóbázison találjuk magunkat 2104-ben.
Komolyan mondom nálam ez a játék és a mögöttes tartalom már telitalálat lett volna, de a kedvemre való rettegős körítés csak dobott az értékén. Az az animáció amit game over esetén kapsz, hát az külön megér egy misét!
Fejhallgatót fel és sötétítsétek be a szobát, garantálom, hogy élmény lesz (Az Epic Games webáruházában jelenleg ingyenesen bezsákolható!)!

6. Alien Isolation (2014 - PC, Xbox 360, PS3, Xbox One, PS4)

Modern FPS túlélő horror, olyan fény-árnyék grafikai megvalósításokkal aminek láttán már összesz*rtam a gatyámat és még csak ezután kezdünk játszani. A SEGA végre letette sok Alien rajongó asztalára azt a játékot amit a franchise végre megérdemelt. Komolyan, az atmoszféra és a látvány HIBÁTLAN, nem csak valamilyen kópia, egy az egyben az az érzésed, hogy valóban az Alien univerzumban bujkálsz.
Amanda Ripley (igen, annak az Ellen Ripley-nek a lánya) lesz az irányítható karakter, aki nem tudott belenyugodni édesanyja elvesztésébe. 15 évvel az eredeti Alien film sztroija után karakterünk azt az infót kapja, hogy a Sevastopol űrállomáson van a Nostromo fekete doboza. Kapva kap az alkalmon és rész vesz a felszedésében. Persze mire odaérnek a Sevastopol megrongálódott és a kapcsolatfelvételre sem reagál, így természetesen át kell szállnunk kideríteni mi történt. Gondolom az sejthető, hogy nem csak a fekete doboz került az állomásra.
VR támogatott cím PC-n, ha van lehetőségetek így tegyetek vele egy próbát.

5. Dead Space (2008 - PC, Xbox 360, Ps3, 2011 - okostelefon)

Szuper TPS túlélő sci-fi horror, van egy elég erős Event Horizon beütése. Különleges marketingkampány vezette fel a játék érkezését, konkrétan egy hat részes képregény és egy rajzfilm jelent meg még a játék megjelenése előtt, melyek a sztori előzményeként szolgáltak.
Egy ilyen felvezetés után vázolnám, hogy 2508-at írunk és az USG Ishimura elnevezésű "bolygóroppantó" bányászhajóval megszakadt a kapcsolat, miután feltártak az aktuálisan bányászott bolygón egy ősi totemet. Ezt a helyzetet érkezünk kivizsgálni egyszerű mérnökemberünkkel Isaac Clarke-kal. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Isaac barátnője szintén a hajón tartózkodik mint orvos.
A játék több különleges ötlettel operál, ebből kettőt emelnék ki. Az első, hogy ellenfeleinket csonkolnunk kell, másképpen ugyanis nem tudjuk nekik megadni a kegyelemdöfést (ebben hatalmas segítségünkre lesz a sok bányász felszerelés), a másik a sztázis képesség, mellyel pl.: az időt tudjuk lelassítani, ez nagyon hasznos lesz kalandunk során.
Nosza nézzétek meg a rajzfilmet amíg letölt a játék!

4. Layers of Fear (2016 - PC, Xbox One, Ps4)

A Layers of Fear egy újabb "sétaszimulátor" (nem bírom!) amelyben egy mentálisan zavart festő bőrébe bújhatunk, aki a "Magnum Opusát" probálja megfesteni a házában, ám ez nem igazán megy, ugyanis komoly hallucinációk gyötrik. Nagyon nem is mondanék mást, mert azzal már csattanókat lőnék le. A játék komoly témát boncolgat és mutat be, a képi világ magáért beszél.
Mindenképpen tegyetek vele egy próbát, biztosan benne van valamelyik áruház Halloweeni akciójában.

3. Resident Evil 7 (2017 - PC, Xbox One, PS4)

A Resident Evil végre hazaért, kb. ezt éreztem amikor először játszottam a demóval és nagyon reménykedtem benne, hogy a végleges játék éppen olyan lesz mint a demó. Hál' Istennek nem kellett csalódnunk, komolyan meg is fejelték tartalommal és rettegéssel a kész verziót. FPS túlélő-horror a zsáner, de végre fegyverrel, tehát ha van elég lőszerünk, meg is tudjuk védeni magunkat. Amire szükségünk is lesz, ugyanis a 3 éve eltűnt feleségünk üzen nekünk és mi azonnal megyünk is a bajba jutott mátkánknak segíteni, egy isten háta mögötti mocsárvidéki farmra. Dióhéjban már első ránézésre sem stimmelnek a dolgok. A játék hivatalosan csak PS4-en kapott VR támogatást, ha valamiért, hát talán ezért én is beruházok majd egy szemüvegre. A PC-s VR mód nem hivatalos módosításként elérhető, természetesen a megvalósítás nem hibátlan.
Amennyiben lehetőségetek van, próbáljátok ki!

2. Alan Wake (2010 - Xbox 360, 2012 - PC)

Huu, hát hol is kezdjem? TPS horror, amolyan misztikus Twin Peaks stílusban, a Remedy által (Max Payne!). Korának egyik legmeghatározóbb játéka. Én anno konkrétan csak emiatt a játék miatt vettem egy Xbox 360-at. Főhősünk egy író akit alkotói válság kínoz, ezért egy kisvárosban próbál feltöltődni feleségével, ám nem sokkal szállásuk birtokba vétele után, az asszonyt elragadja egy sötét erő, egészen a tó mélyére. Alan egy héttel később a kocsijában ébred és ebből a hendikeppes helyzetből próbálja megtalálni az eltűnt nőt.
A játék központi motívuma a fény és a sötétség küzdelme, ellenfeleinkkel való harc során is zseblámpánk és egyéb fényforrások lesznek az igazi megmentőink.
A cucc hangulata egyszerűen zseniális, olyan apróságokkal operál, mint például a fellelhető tv-kben megnézhető sorozat, mely az Alkonyzóna mintájára misztikus sztorikat mesél el a fiktív világából.
A játék jelenleg nem elérhető legálisan digitális formában, így azt mondom vadászatok le egy dobozos változatot, az még a polcon is jól fog mutatni.

1. Silent Hill 2 (2001 - PC, PS2, Xbox)

A személyes kedvencem, nem tudnám megmondani hányszor nyomtam végig ezt az epizódot. A sorozat mindig is különleges helyet fogalt el a szívemben. Annyira beteg, hogy az már zseniális.
James Sunderland egy napon levelet kap a halott feleségétől, melyben azt írja, hogy várja őt a különleges helyükön Silent Hill-ben. James persze odamegy és innen indulnak furcsaságok, találkozik egy nővel aki a felesége kiköpött mása, átláthatatlan köd ült a városra, mely alkalmanként teljesen kifordul magából és fura lények járnak mindenfelé. A játék megjelenésekor lenyűgözően nézett ki, szerintem elég jól is öregedett. A soundtrack önmagában megér egy misét, simán, akár hétköznap is hallgatható zenékből áll. A játék egyszerűen minden elemében zseniális és kötelező darab. A játéknak természetesen több alternatív befejezése van, pozitív, negatív végkimenetellel és néhány olyannal amire tuti nem számítanátok, érdemes utána nézni!
Ha még nem volt meg azért, ha meg már régen, akkor azért éri meg újra elővenni.

Bízom benne, hogy meghoztam valamelyik címhez a hangulatot, közeleg a hosszú hétvége, itt a Halloween, talán akad idő leülni és végigjátszani valamit a listáról. Jó szórakozást!

Köszönöm a figyelmeteket!

A következő csatornákon tudtok elérni:

Facebook oldalam

Instagram oldalam

Twitter oldalam

Twitch csatornám

YouTube csatornám

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fonyeszjatszik.blog.hu/api/trackback/id/tr10015276126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airsheep 2019.11.02. 10:25:41

Jó cikk, köszi!
Két kérdésem lenne: Az Alien Isolation-t én nem látom az Epic Store-ban ingyenesen, a másik hogy a RE7 Biohazard hivatalosan nem játszható pc-n, vr headsettel. Legalábbis én sehol nem találtam erre utalást, kb. egy éve erre várok hogy legyen hozzá támogatás. Tudsz erről esetleg linket adni ahol ez az infó elérhető?

Fonyesz 2019.11.02. 11:16:44

Szia!
Először is köszönöm, hogy végig olvastad és örülök, hogy irományom elnyerte a tetszésed. Köszönöm az észrevételeidet, valóban nem az Alien Isolation ingyenes az Epic Store-ban, hanem a SOMA, utólag vettem észre (és írtam bele), így elcsúsztam egy bejegyzéssel. Az RE7 esetében is pontosítanom kell, valóban nem hivatalos (és hibátlan) a VR támogatás.

Verghaust 2019.11.02. 13:27:58

+1: Call of Cthulhu:Dark Corners of the Earth

Gagyi xbox átirat PC-re, már akkori szemmel is béna grafika, meg bugos is, de az az atmoszféra! Az egyik legfosatósabb lovecrafti túlélő-rémálom, amivel valaha játszottam.

Fonyesz 2019.11.02. 13:40:18

@Verghaust: Rálestem, nem tűnik rossznak. Mindenképpen beszerzem valamelyik platformra, köszi!

Millennial Falcon 2019.11.03. 22:42:18

@Fonyesz: A Dark Corners akcsijós a GOG-on még pár napig, én is a napokban szereztem be.

Fonyesz 2019.11.04. 07:07:43

@m_and_m: Sajnos rengeteg kedves cím lemaradt a listáról, de ami késik nem múlik.
süti beállítások módosítása