Fonyesz játszik

10 horror/thriller film a borzongani vágyóknak

Közeleg a Halloween

2019. október 30. - Fonyesz

Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit ezen az őszi éjszakán Fonyesz ezúttal nem csak játszik, hanem filmet néz, vagyis ajánl. Küszöbön a halloween, az őszi angolszász ünnep, melynek mai formája az 1800-as évek vége felé Észak-Amerika ír bevándorlóitól indult, kelta hagyományaik nyomán. Hitük szerint minden év október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és beköltözhetnek az élőkbe, így félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, ezzel becsapva és összezavarva a holtak szellemeit. Ez az ünnep lett a manapság egyre inkább teret hódító tökfaragás, ijesztegetés, az ijesztő maskarákba bújás és a horror nem hivatalos ünnepe, lassan a fél világon.

halloween-2393823_960_720.jpg

Nálunk ezt az ünnepet divatos lett manapság ekézni, kultúrkörünkön és nemzeti öntudatunkon kívül esősége miatt. No ez engem nem igazán zavar, bármikor beváltanám mondjuk a farsangra, számomra sokkal szórakoztatóbb formában valósul meg itt a "szelebrésön". Üde színfolt lenne a palettán, mert ugye a magyar szeret sírva vigadni, itt meg teljesen pozitív a csomagolás.

No de kanyarodjunk vissza a tárgyhoz, tehát nemsokára nyakunkon a borzongás éjszakája, ennek apropóján ajánlanám nektek ezt a 10 horror/thriller filmet. Ha esetleg nem ismeritek, vagy csak régen láttátok őket, tudtok választani a következő estékre. Kezdjünk is bele!

10. Megszólít az éjszaka (The Mothman Prophecies, 2002)

A listám első bejegyzése nem horror, inkább thriller, de véleményem szerint olyan komor és nyomasztó hangulatot teremt, mely simán felhozza a lista belépő helyére. Főhősünk John Klein (akit Richard Gere alakít!) és felesége autóbalesetet szenvednek, az asszony nem sokkal később elhalálozik, de halála előtt egy furcsa molyemberről kezd beszélni/rajzolni. Felesége halála után John elkezd a rejtélyes Molyember után nyomozni, ennek eredményeként kerül megmagyarázhatatlan módon Point Pleasant kisvárosába, West Virginiában. Itt üt be a már említett nyomasztó (számomra a Silent Hill-t idéző) hangulat (aki játszott az első három epizóddal tudni fogja mire gondolok) és bonyolódnak meg igazán az események. Remek az atmoszféra, a színészi játék és a fura események keveréke, ne hagyjátok ki!

9. [REC] ([REC], 2007)

A [REC] egy 2007-es spanyol found footage horror, az előző bejegyzésemben beszéltem már a zsánerről és a megteremtőjéről a Blair Witch Project-ről is. Így dióhéjban annyit, hogy a sztorit egy tv stáb kameráján keresztül láthatjuk, akik azt a feladatot kapták, hogy kövessék a helyi tűzoltók egy napját. Az éjszaka közepén érkezik is egy riasztás mely szerint egy közeli lakásban egy idős hölgy segítségre szorul, főszereplőink gyorsan a helyszínre is sietnek, ahol nem várt dolgokkal szembesülnek. A néni emberfeletti erővel és nyers húsra való csillapíthatatlan étvággyal fogadja őket. Csattanóként megjelenik a katonaság és karanténba zárja az épületet, innentől a feje tetejére áll a világ és totális lesz a pánik. Többet nem szeretnék lelőni a sztoriból, de annyit még hozzá tennék, hogy a film európai mivolta miatt nagyon hihető díszletekkel operál, már-már elhiszed, hogy ez itt történik a szomszédban. Mindenképpen ajánlom egy tál pattogatott kukorica mellé!

8. Halloween - A rémület éjszakája (Halloween, 1978)

El is érkeztünk a slasher filmek dédapjához. A történet szerint Michael Myers 15 évvel a húga meggyilkolása után megszökik az elmegyógyintézetből és visszatér Haddonfiled kicsiny városába, némi ámokfutásra. Itt sem árulnék el többet a sztoriból, igazi kult slasher, a műfaj megszokott sajátosságaival. Egy jelenetet kiemelnék, amikor Jamie Lee Curtis karaktere kinéz az ablakon és megpillantja Michael-t ahogyan ott áll a kertben a száradó lepedők között és bámul rá a kifejezéstelen maszkjával, na azon besz*rik az ember! Ja és nem mellesleg a filmet John Carpenter rendezte, aki a forgatókönyv írásában is részt vett. Érdekességképpen megjegyzem, hogy a forgatás mindössze 21 napig tartott, azért ennyi idő alatt elég kemény filmet sikerült összerakni. Ha még nem láttátok mindenképpen nézzétek meg.

7. Az élőhalottak éjszakája (Night of the Living Dead, 1968)

Ha a Halloween a slasher dédapja, akkor az Élőhalottak éjszakája a zombis filmek alfája és omegája, kb. innen ered minden zombis cucc a palettán. George A. Romero lefektette a zombizsáner alapvetéseit ezzel a remekművel (igen, a zombik nem futnak, hanem cammognak és kész!), melyben egy marék ember egy öreg farmon próbál menedéket találni a húsevő élőhalottak elől. Egy igazi klasszikus, szerintem egészen jól öregedett, több remake-t is megélt, de elősorban az 1990-es Tom Savini verziót és a 2006-os Jeff Broadstreet újragondolást lessétek meg, persze szigorúan az eredeti után, ami 2007-ben kapott egy ráncfelvarrós kiadást. Képernyőre vele!

6. Pokolkeltő (Hellraiser, 1987)

A 90-es évek óta nyíltan homoszexuális Clive Barker az egyik legelismertebb horror írók egyike, jó pár művét megfilmesítették, de a 80-as évek közepéig nem ért el átütő sikert ebben a médiumban, így Barker a saját kezébe vette az irányítást és a The Hellbound Hearth című novellája alapján megrendezte a Hellraiser-t. A 80-as évekbeli cuccok nem felétetlen öregednek jól, de a speciális effekteknek itt nagyon is előnyükre vált az idő. Azt gondolom, tekintve, hogy amit látunk a film során nem animáció, hanem a maszkmesterek zseniális munkájának gyümölcse, sok film ma is megirigyelné a filmben elénk tárt gusztustalanságot. A sztori szerint Frank megnyit egy dimenziókaput melynek lakói, a kenobiták száműzik őt a purgatóriumba, teste darabokra tépésével. Persze Frank nem igazán tudja elfogadni kíváncsisága jutalmát, így amikor testvére a házába költözvén véletlen a padlóra hullajtja vérét, azon keresztül visszatér és megpróbál újra formát nyerni és túljárni a kenobiták eszén. Igaz 80-as évekbeli kínos dialógusok és válltömések közepette egy olyan para triót ismerünk meg a másik dimenzió lakóiban, hogy a fal adja a másikat és persze a képi világ olyan szinten gusztustalan, amilyennek egy pokoli dimenziót a legrosszabb rémálmainkban elképzelünk.

5. Gonosz Halott 2 (Evil Dead 2, 1987)

Ez a trilógia a Nekronomikon Ex Mortis (A holtak könyve) és egy erdei kalyiba köré épül. Főszereplőink a kunyhóban megtalálják az említett démoni könyvet, melynek lapjai emberi bőrből készültek, ezekre a lapokra pedig egy démon vérrel írt ősi szövegeket. Mivel eddig is minden pontban csak egy filmet ajánlottam, itt sem teszek máshogy. A második epizódban Ash Williams és barátnője lelnek a házikóra és benne a könyvre melyből egy diktafon segítségével véletlen sikerül is felolvasni néhány sort, így elszabadul az a bizonyos gonosz halott és megindul az őrült hajsza, melynek során a barátnő "lefejeződik" és Ash kézfejének helyére kerül egy láncfűrész. Groteszk humor, lenyűgöző látvány, egy igazi B listás klasszikus, mondanám, hogy kazin nézzétek, de van ennek már jobb módja is! Zárógondolatként megemlítem, hogy az összes film szuper, valamint volt egy próbálkozás a franchise feltámasztására 2013-ban, de ez nem jött be (szerintem megér egy misét). 2015-ben érkezett a szintén zseniális Ash VS. Evil Dead című sorozat, szintén Sam Raimi gondozásában (ő rendezte és írta az első 3 részt is) modern köntösbe öltöztetve a történetet.

4. Halálhajó (Event Horizon, 1997)

És el is jutottunk a sci-fi tematikájú horrorokig, ami általában elég jó kombináció (legalábbis nálam ezek ütnek a legnagyobbat), ugyanis ezekben a sztorikban szárnyalhat igazán az írók, rendezők képzelete, itt már szinte semmi sem köti meg kezüket. A történet szerint  2047-ben járunk. Az Event Horizon felderítő űrhajó, évekkel korábban nyom nélkül eltűnt, ám egyszer csak sugározni kezd az űr mélyéről. Mentőakciót szerveznek, melynek célja tehát feltárni a megkerült űrhajót és kideríteni merre volt az elmúlt években. Az expedíció tagjai gyorsan rájönnek, hogy jobban jártak volna ha ezt a küldetést nem vállalják, mert az űrhajó egy olyan helyen járt ahova senki sem kívánkozik. Le merem fogadni, hogy a Dead Space alapötlete ettől a filmtől ered. A sorozatgyár persze nem kerülheti el ezt a címet sem (mondjuk nem bánom, ha a végeredmény hozza az elvárt színvonalat). A nyáron voltak olyan hírek, hogy az Amazon már castingolja a filmből készülő sorozat szereplőit. Se baj megvárjuk, addig is, lejátszóba vele!

3. A nyolcadik utas: a Halál - (Alien, 1979)

 Az 1979-es sci-fi alapmű Ridley Scott rendezésében igazi újdonság volt a "tökös" női főszerep (Sigourney Weaver) és a biomechanikus horror, melynek megálmodása (megrémálmodása) H.R. Geiger műve. A sztori szerint Weyland-Yutani bányavállalat Nostromo nevezetű űrhajója egy hosszú küldetés után hazafelé tart a Földre. Az Anya nevű számítógép a hét fős legénységet felébreszti a hibernációból, mert egy közeli feltérképezetlen bolygóról rádiójeleket fog és a céges szabályzat szerint kutya kötelességük megvizsgálni. Ezt meg is teszik, a jel forrásánál egy idegen űrhajóra és benne egy idegen lény tetemére bukkanak, hamar rájönnek, hogy a sugárzott adás nem segélykérés, hanem figyelmeztetés volt. Ekkor tetézve a bajt a legénység egyik tagjánk az arcára tapad egy rákszerű lény, aki ettől eszméletét veszti. Ahogy az elvárható bajtársukat gyorsan visszaviszik a hajóra. Itt nem sokkal később a lény elpusztul és leesik áldozata arcáról, a következő jelenetben emberünk jókedvűen eszeget kollégáival amikor is hasfájdalmakra kezd panaszkodni... azt hiszem innentől már tudjátok mi következik. Egy igazán érdemes sci-fi horror, a készítők remekül adják át a bezártság, a klausztrofóbia érzését. A film azóta hatalmas univerzumot épített maga köré, filmekkel, képregényekkel és játékokkal. Nem is fecsérlem tovább a szót, nézzétek meg!

2. A ragyogás (The Shining, 1980)

Stanley Kubrick a kedvenc rendezőm, imádom az általa rengetegszer alkalmazott elnyújtott, szöveg nélküli jeleneteket. Olyan szinten tud a vizuális ábrázolással gyomorideget előidézni bennem, mint nagyon kevés más dolog. A történet szerint Jack Torrance (Jack Nicholson) írói válsággal küzd és pénzügyi problémáit egy szálloda téli gondoklásával próbálja orvosolni. A menedzser az interjú alatt könnyed feszültségoldó témáként el is meséli, hogy Jack elődje a hosszú tél alatt idegösszeomlást kapott az izolációtól és egy baltával lemészárolta feleségét és ikerlányait. Persze Jack bárgyú vigyorral közli, hogy ez velük nem történhet meg, de ugye nem kell mondanom, hogy Jack sem viseli túl jól a bezártságot? A rendező ebben a filmben használta először a steadicamet, ami akkoriban hatalmas újítás volt, Stephen King ennek ellenére sem volt elragadtatva a végeredménytől. A film fogadtatása vegyes volt, akadt aki szuperlatívuszokban beszélt róla, de akadtak akik nem voltak elájulva a végeredménytől. Ti azért tegyetek egy próbát, megéri!

1. A dolog (The Thing, 1982)

Egy újabb John Carpenter mozi, egy újabb lenyűgöző maszkmesteri munka és egy újabb film ami jól öregedett, halkan megjegyzem a zenéért Ennio Morricone felelt. Az általam legjobbnak ítélt horror film egy 1951-es alkotás remake-je (The Thing From Another World, ha bírjátok a nagyon régi filmeket tegyetek egy próbát, nem olyan rossz). Sztori szempontjából egy az Antarktiszon található amerikai kutatóállomáson vagyunk. Egy nap a szomszédos norvég állomásról helikopterrel egy kutyát üldöznek át. Miközben a norvégok a kutyát próbálják levadászni véletlen egy amerikait lőnek le, erre válaszként az amerikaiak őket, így a kommunikáció elmarad és a kutya befogadásra kerül, be is zárják a saját kutyáik mellé a kennelbe. Az amerikai csapat meglátogatja a szomszédos norvég bázist, de csak egy igen feldúlt állomást találnak, meg egy azonosíthatatlanra égett hullát. Ezt haza is viszik megvizsgálni, ám kiderül, hogy nincs ok az aggodalomra, valószínűleg csak valamelyik norvég volt az. Eközben az újonnan érkezett eb alakváltás közben megöli a többi kutyát, gyorsan jön is a felismerés, hogy egy ismeretlen lénnyel van dolguk ami képes más élőlényeket tökéletesen lemásolni. Miután megölik a lényt feltárják a norvégok expedícióját, akik a jégbe fagyva találtak egy 150.000 éve lezuhant idegen űrhajót, és utasa valószínűleg nem más volt, mint az alakváltó. Paranoia lesz úrrá a csapaton, mi van ha valamelyik társukat is lemásolta a lény amíg a kutya formájában ott volt az állomáson? A telep orvosa kiborul és megsemmisíti az összes az állomásról kivezető lehetőséget, teljesen izolálva őket a külvilágtól. A 80-as évek hidegháborús paranoiájában az ilyen testrabló sztorik nagyon kelendőek, ez a mű is remekül kelti ezáltal a feszültséget. A maszkmesteri munka pedig egyenesen lenyűgöző. Félelmetes, hogy a lény átalakulásai nem számítógépes animáció útján kerülnek bemutatásra hanem fizikailag megvalósított maszkokkal. 2011-ben érkezett egy előzmény a mozihoz, mely a norvégok sztoriját mesélte el. A filmből született még a 2000-es években egy elég jó játék (legalábbis akkortájt imádtam, de majd felülvizsgálom), tegyetek azzal is egy próbát. Száz szónak is egy a vége, kötelező darab.

Ha valamelyik filmet nem láttátok még a felsoroltak közül, akkor itt a remek alkalom bepótolni őket, közeleg a hosszú hétvége és a Halloween. Remélem sikerült némi kedvet hoznom ebben a remek időben egy kis rettegéshez, jó szórakozást!

Köszönöm a figyelmeteket!

A következő csatornákon tudtok elérni/követni:

Facebook oldalam

Instagram oldalam

Twitter oldalam

Twitch csatornám

YouTube csatornám

A bejegyzés trackback címe:

https://fonyeszjatszik.blog.hu/api/trackback/id/tr2915272468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

registerz 2019.12.04. 00:53:59

A Ragyogás egy kibaszott jó könyv, kábé tízszer olvastam, de mint film, egy kalap fos. Ördögűző a legjobb, és nem szerepel az első tízben sem a listádon (tudom, szubjektív).

Fonyesz 2019.12.04. 18:08:55

@registerz: Ahogy neked a Ragyogás nem jött be, nekem úgy nem tetszett az Ördögűző, kinek a pap, kinek a...
süti beállítások módosítása