Fonyesz játszik

Véleményem a Resident Evil Revelations-ról

Avagy túlélő horror a tengeren

2020. január 03. - Fonyesz

"You have once again entered the world of survival horror" - vagyis "Még egyszer beléptél a túlélő horror világába" - ti is hallottátok az írogép billentyűinek mechanikus kopogását és lefogadom rögtön rá is vágtátok abban a bizonyos hanglejtésben a játék címét! 
Bizony jó helyen jártok, ez itt a Capcom sokadik bőrlehúzása a gyerekkorom egyik kedvenc szériájáról és habár nagyon elnéző vagyok velük szemben (még az Operation Raccoon City-től sem fordult ki a belem, de azért megnyugtatok mindenkit az Umbrella Corps című szemetet már az én gyomrom sem vette be), ám az utóbbi időben a Capcom renszánszát éli és nem nagyon tud/akar és reméljük nem is fog hibázni.

resident-evil.jpg

Nem is tudom hol kezdjem, nehéz a Resi 7 és a Resi 2 Remake után (és most már ugye bejelentették a Resi 3 Remake-et is) véleményt formálni a Revelations Xbox One változatáról, vagyis nem nehéz, mert van egy meglátásom a játékról, de az utóbbi részek annyira magasra helyezték, ennek a megtépázott sorozatnak a nimbuszát, hogy azért mégis óvatosan teszem meg.
A franchise-t nem ismerőknek azért vázolom a történetet, de tényleg csak nagy vonalakban. Tehát adott egy Umbrella Corporation nevű biológia vállalat, mely természetesen a felszín alatt nem gyógyszerek, vagy a rák ellenszerét kutatja, hanem bizony vegyi fegyvereket készít és ebben igazán magas színvonalon is tevékenykednek ugyanis sikeresen előállítják a T-, majd a G-vírust, (jelen esetben T-Abyss) mely a halott szöveteket mutálja, konkrétan zombikat készít. A vírusokkal való kísérletezés azonban itt nem áll meg, lesznek itt állatkísérletek, élő szövet bevonások és különböző génkísérletek.
A sztori epicentruma Raccoon City lesz, innen indul ki az egész történet, a nagy sikernek örvendő, zsánerteremtő első rész helyszíneként szolgál, bár csak egy kis darabja. Ám ahogy haladunk a részek között, keresztül-kasul bejárhatjuk a várost, majd később egyéb Umbrella laborral rendelkező földrészeket és helyszíneket is.
Tehát kérem szépen a sorozat zombis túlélő horrornak indult, ami később hullámzott az akció orientáltabb cselekmény felé és vissza, vissza tért a gyökerekhez is, mostani alanyom talán az eredeti koncepcióhoz húz jobban, de azért jut idő némi pörgős lövöldözésre is.

apps_39229_63808395800309979_917fe7ab-2958-42d5-93f3-8367f3619c00.jpgA Resident Evil Revelations eredetileg 2012. január 26-án jelent meg Nintendo 3DS-re a Capcom gondozásában, ezt a következő év májusában a kézikonzolos exkluzivitás megszűnt és érkezett az Xbox 360, a PS3, a Wii U és a PC-s megjelenés, 2017-ben pedig eljutott a játék a jelen generációra is, tehát PS4-re, Xbox One-ra és nem sokkal később persze Nintendo Switch-re is, itt szerencsére gyűjteményes formában egy játék áráért lehet a miénk a második résszel és nem kell vadásznotok a második részt, amit én nagyon szeretnék egyszer PS Vitán végig vinni (mert az a rész megjelent a Sony kézikonzoljára is).

A Revelations időrendben a sorozat negyedik és az ötödik része között játszódik. Nyitányként láthatjuk, ahogy Jill társával, Parker Luciani-val, egy a Földközi-tengeren elhagyatottan hánykódó luxushajóra érkezik, hogy az eltűnt Chris Redfield és Jessica Sherawat nyomára bukkanjanak, akik a Il Veltro terrorista szervezet miatt szegődtek erre a lélekvesztőre. Persze ahogy az ilyenkor lenni szokott, sehol senki, néma csend és nem, még nem érződik a hullaszag, de ami késik, nem múlik és gyorsan beüt a szar, hamar a mutáns halottak világában találjuk magunkat. A nyomozásunk célja ugye eltűnt társaink felkutatása és a Terragrigiát romba döntő Il Veltro szervezet felszámolása, ezek az események több szálon futva fognak elkövetkezni a végigjátszás során, így mind az irányítható karakterek, mind a helyszínek elég változatosak.
Megjegyezném, hogy nekem a Jill/Parker szál, a Queen Zenobia fedélzetén szimpatikusabb és élvezhetőbb volt, mint a többi, bár a két szerencsétlen srác történetében vannak szórakoztató részek, a maga kínos, japán humorával.

ep4_1_003_bmp_jpgcopy.jpgA játék rendkívül emlékeztet a Cold Fear című, méltatlanul elfeledett klasszikusra, jelen van az a klausztrofób érzés, amit a szűk fém folyosók okádnak ránk, de lehet csak az én emlékeim szépültek meg túlságosan? Na mindegy, ahhoz az insirációt meg a korábbi Resident Evil-ök adták és azt hiszem már többször is megjegyeztem, hogy a jó ötleteket ellopni nem bűn, csak alakítsák némileg át.
A cselekmény során nem tankirányítást kapunk hanem tps nézetből terelhetjük az aktuális karaktert. Sajnos nem volt szerencsém a játékhoz az eredeti, 3DS platformon és a jelen korban bizony kicsit lassúnak tűnhet az irányítás, mintha nem lenne elég reszponzív, de egy kis játék után engem ez már nem zavart, egészen hozzászoktam.
A grafikáról is ejtsünk néhány szót, mint azt nem győzöm kihangsúlyozni, engem ez annyira nem érdekel, mondhatni másodlagos, no nem azt mondom, hogy én nem szeretem ha valami szép, de a jó hangulat és játékmenet számomra meg tud menteni egy kevésbé csinos grafikát és el tudok tekinteni a 4K/60FPS/RayTracing kombinációtól. Azt kell mondjam, hogy a maga idejében és platformján ez a játék gyönyörű volt és így felskálázva egészen élvezhető egy nagyobb tv-n is. Na ne számítsunk látványorgiára és a színek is eléggé fakók, de egészen élvezhető a látvány még így 2020-ban is.
A hangok egészen pöpecek, nem volt velük problémám és a hörgés, zörgés a pályákon egész jó atmoszférát teremtenek.

resident-evil-revelations-screen-02-ps4-us-29aug17.jpgA játékmenet mint már írtam abból tevődik össze, hogy ugrálunk a csapatok és a helyszínek között 12 fejezeten át, a game kb. 6-7 óra alatt teljesíthető, az én nézelődős stílusommal is kicsit több mint 7 óra volt az első végigjátszás. Fontos megemlíteni, hogy a játékban találhtaó Raid mód is, ez afféle arcade játékmód, nincs sztori, csak pályánként egy adott cél, mely általában kimerül az ellenfeleink elpusztításban. A feladat elvégézéért pontokat kapunk melyből új ruhát, fegyvert vehetünk ezzel megkönnytve az életünket és egyedivé téve karakterünket. A Raid mód az eredeti kiadásban több játékossal co-op-ban is csapatható volt, nincs ez másként itt sem, halkan megjegyzem, ha valakinek lenne kedve, bátran keressen meg és összehozhatunk egy-két közös játékot!

raid_mode.jpgÖsszességében a Resident Evil Revelations egy nagyon pozitív csalódás volt számomra, probáltam már beszerezni az eredeti kiadást 3DS-re, de eddig nem jártam sikerrel és mivel nem olyan régen bekerült az Xbox Game Pass kínálatába nem tudtam tovább várni, nekiugrottam a cuccnak. Amit egyáltalán nem bántam meg, persze levadászom a 3DS változatot is előbb vagy utóbb, hogy legalább a polcra kitehessem, mert ez a játék simán érdemes, hogy a gyűjteményünkben szerepeljen.
Remek túlélő horror, a zsáner ékes példája és a széria emlékeztes darabja, különleges setting-ben, érdekes, új ellenfelekkel. Ajánlom a rettegni vágyóknak, a Resi sorozatot nem ismerőknek különösen. Ügyesen egyensúlyozik a horror elemek és az akció között, egészséges egyensúlyt talál a kettő között és könnyen fogyasztható.
Akit nem zavar, hogy nem pixelperfekt a grafika ray tracing-gel, az tegyen vele egy próbát a felsorolt platformok valamelyikén,garantáltan jól fog szórakozni!

Zárásként nézzétek meg az eredeti 3DS és a PS4/Xbox One megjelenést beharangozó trailer-eket.

Köszönöm a figyelmeteket és jó rettegést ha valakinek meghoztam a hangulatot! A következő csatornákon tudunk megbeszélni közös játékot:

Facebook oldalam

Instagram oldalam

Twitter oldalam

Twitch csatornám

YouTube csatornám

A bejegyzés trackback címe:

https://fonyeszjatszik.blog.hu/api/trackback/id/tr2015362470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása