Fonyesz játszik

Ne legyél noob!

Avagy kezdő szintű fogalomhatározó egy gamer-rel való együttéléshez

2020. február 25. - Fonyesz

Sziasztok!

Kicsit sűrűbb a programom mostanában, ennek ellenére próbálok időt fordítani a blogra, vagyis rátok, kedves olvasók. Ezúton szeretném megköszönni azoknak akiket visszatérő olvasóként köszönthetek és egyben üdvözlöm az újonnan erre tévedőket, remélem velünk maradtok ti is. Ezúttal nem a keményvonalas játékosoknak szól az írásom, inkább azoknak akik közvetve érintettek a témában.
Kedves szülők, párok, tisztázzunk néhány alapfogalmat, hogy a gyermeketek vagy a párotok ne tartson titeket noob-nak vagy totális loser-nek, ha az ő becses hobbija kerülne szóba.
Felsorolom nektek a legelterjedtebb szlengeket, idegen szakszavakat, melyeket biztos hallhattok napi szinten, eddig mégis féltetek megkérdezni, esetleg szeretnétek néhány plusz jó pontot kapni azzal az apró figyelmességgel, hogy kicsit beleássátok magatokat a gyerkőc vagy a párotok hobbijába.gamerhead2_header.jpg

Konzol: egyértelműen az eszköz mely általában a tv-re van kötve és a játékot futtatja. Semmilyen tartozékot nem illetünk ezzel a szóval, különösen a játékvezérlőket nem.

Content: a tartalom, melyet fogyasztunk, ez lehet a játék, de akár az abban lévő információk, lehetőségek és plusz tartalmak összessége is.

Game: az angol kifejezés játékot jelent, értelemszerűen maga a játékot takarja. Különböző ragozással tovább fejleszthető, mint pl.: gamer (játékos, főnévi alakban)

DLC: a downloadable content kifejezésből alkotott mozaikszó. A mai digitális erában a kiegészítők már nem lemezen érkeznek, hanem általában egy digitális letöltés formájában.

Season pass: az évadbérlet, ahogyan azt gondoljátok bizony a dlc-k világában a kiadók nem állnak meg egyszeri újravásárlásnál. Konkrétan vehetünk évadbérletet, így egyszeri vásárlással juthatunk hozzá a támogatási időszak során készült plusz tartalmakhoz.

Kick: ha online játszol, bizony számos szabályt kell betartanod, ezek általában szerverenként változnak. Ha ezeket a szabályokat nem tartod be. akkor általában azzal jutalmaznak, hogy kirúgnak (kickelnek) az adott mecsből, de akár még a szerverről is. Ez általában csak az adott mérkőzésre vonatkozik.

Ban: visszakötve az előző kifejezésre, ha folytatod a szabályszegést, esetleg a viselkedésed toxikussá válik az adott közösségre, sanszos, hogy kitiltásra, azaz bannolásra kerülsz. Ez általában permanens és nem tudsz többet az adott szerverre, közösségbe csatlakozni.

GG: újabb mozaikszó, Good Game, azaz jó játék. Ezzel jelezheted csapattársaidnak és ellenfeleidnek is, hogy élvezted a mecset.

Noob: leginkább azokra használják akik nem túl tapasztaltak az adott játékban. Igazából a "kezdő" egy gúnyosabb kifejezése.

Teaser: egy nagyon rövid, általában kb. fél perces kedvcsináló videó. Lényegében egy kis ízelítőt kapunk, mely kellően felkelti az érdeklődést, de nem árul el szinte semmit.

Trailer: hosszabb lélegzetvételű, akár több perces kedvcsináló videó, melyből már lehet valami fogalmunk mit is akarnak nekünk eladni.

Demo: a játékok egy korlátozott változata mely a kipróbálást szolgálja. Korlátozva lehet játékidőben, bejárható térben, használható funkcióban. Igazából mérsékelt változatban engedi, hogy tegyünk egy próbakört a megvásárolandó játékkal. Manapság már kihalófélben lévő műfaj, általában csak nagyobb költségvetésű játékoknál fordul elő.

F2P: Free To Play, a mozaikszavakból sosem elég. Ingyenes játékot takar. Ahhoz, hogy használhassuk a játékot, általában nem kell fizetnünk, azonban az esetek többségében ügyesen, vagy pofátlanul beépített mikrotranzakciós rendszerüknek köszönhetően próbál bennünket vásárlásra ösztönözni.

P2W: a Free To Play finanszírozási modell rákfenéje, a Pay To Win, azaz fizess, hogy nyerj mechanika. Lényegében fizetős tartalmakkal olyan előnyre tehetsz szert másokkal szemben, amit csak hosszú napok, hetek kemény munkájával lennél képes felmutatni. Játékosok által nem éppen közkedvelt módszer, mert igazságtalan előnyt ad azokkal szemben akik nem veszik meg ezen pakkokat.

Lootbox: a Pay To Win rendszerek talán legkárosabb mellékterméke. Egy véletlenszerűen összeállított csomagot képzeljetek el, melyben a játék világában előnyünkre fordítható cuccok vannak. A kulcs itt a véletlenszerűség, ugyanis nem tudhatod melyik csomagban van sérthetetlenséget jelentő páncél vagy egy lövéssel ölő fegyver, esetleg a legjobb statisztikákkal rendelkező focista. Több országban is próbálják betiltani, ugyanis erősen hajaz a szerencsejátékok mechanikájára és sok esetben alakíthat ki függőséget, mellyel komoly anyagi kár okozható.

Köszönöm a figyelmeteket, remélem tudtam új és hasznos információt közölni! Ha lenne megbeszélnivalótok, vagy kérdésetek a fentiekkel, vagy a témához kapcsolódóan, akkor alább a kommentszekcióban vagy a következő csatornákon tudunk kommunikálni:

Facebook oldalam

Instagram oldalam

Twitter oldalam

A bejegyzés trackback címe:

https://fonyeszjatszik.blog.hu/api/trackback/id/tr3115491144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása