Fonyesz játszik

A 2020-as kedvenceim

2021. január 06. - Fonyesz

Az egész internet tele volt az elmúlt napokban különböző visszaszámlálásokkal és listákkal. Az év vége közeledtével mindenki meg is választotta a 2020-as év játékát. Nálam kicsit rendhagyóbb lesz a helyzet. Természetesen én is kiválasztom a tavalyikedvencemet, de csak olyan cím kerülhetett a listára, amit valóban kellő mennyiségben játszottam is, hogy arról legyen is megfelelő véleményem. Így sajnálom, ha valaki nem ért velem egyet, de kimaradt egy csomó nagy cím idő hiányában és olyan is volt amit sikerei ellenére nem élveztem. Következzen hát a lista az általam játszott és kihagyhatatlannak vélt cuccokról 2020-ból.

2020_games.jpg

  1. Star Wars Squadrons

Továbbra sem vagyok nagy Star Wars fan, de amit az utóbbi időben tesznek le játékfronton az asztalra az több mint említésre méltó. Idén sikerült pótolnom a Jedi: Fallen Ordert is, aminél szintén tátva maradt a szám, de a Squadrons a maga néhány órás kampányával teljesen beszippantott. Volt itt minden, X-Wing, TIE fighter és megannyi repülhető hajó. A szemben álló feleket külön-külön irányíthattuk, grandiózus űrcsatákban, melyek olyan látványt nyújtottak mintha valamelyik filmet néznénk. Sajnos VR-ban nem sikerült kipróbálnom, de akinek van rá lehetősége tegye meg, ugyanis a teljes játék végigtolható ebben a módban is. A Star Wars Squadrons elérhető PC-n, Xbox One és Series, PlayStation 4 és 5 konzolokon.

  1. Dragon Ball Z Kakarot

A 2020-as év a Dragon Ball Z Kakarottal indult nálam. Gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a szériának és természetesen nálam is a Z epizódok jelentették anno a katarzist. A cucc egy nyíltvilágú beatemup, ami a teljes Z történetvonalat végigkíséri. Teszi ezt lenyűgöző vizualitással az Unreal Engine 4-nak hála. Viccen kívül az egész úgy néz ki mintha az animét élnénk újra. Emellett tengernyi felfedezni való és remek játékmenet kísér minket a történetben. A készítők jól eltalálták a harcrendszert, ami kellő kihívást tud nyújtani azonban némi farmolással olyan hatalmas erejű csillagharcossá válhatunk, akinek nincs ellenfele. A Dragon Ball Kakarotot Xbox One és Series, PlayStation 4 és 5, valamint PC platformokon pofozhatjuk végig.

  1. Cloudpunk

Az idei év egyik legjobban várt játéka kétségtelenül a Cyberpunk 2077 volt, megjelenésének áprilisról decemberre történő eltolása kiverte a biztosítékot a játékostársadalom tisztes százalékánál. Azonban akik szemfülesek voltak, kiszúrhatták a Cloudpunk című pixelart remeket, mellyel kicsit könnyebbé lehetett tenni a várakozást a CD Project Red alkotására várva. A történet szerint egy Nivalis nevű városban első munkanapunkat töltő futár vagyunk. Természetesen a helyszín egy igazi cyberpunk város, annak minden pozitív és negatív vonzatával. Akik bírták az Ötödik elemet vagy a Szárnyas fejvadászt vagy csak csípik a stílust ajánlom, hogy pótolják be, mert tényleg egy jól sikerült cuccról beszélünk. Van repülő autókázás, remek párbeszédek, döntéseink befolyásolják a végkimenetelt és remek nem utolsósorban magyar feliratozás is elérhető. A Cloudpunkot PC-n, Nintendo Switch-en, PlayStation 4 és 5, Xbox One és Series konzolokon tudjátok tolni.

  1. Katamari Damacy Reroll

A Katamari Damacy Reroll egy 2004-es Playstation 2-es játék modernizált  változata, melyben célunk, hogy a katamarinkra egyre nagyobb tárgyakat ragaszunk rá. Mindezt azért tesszük, mert apánk a Mindenség királya, véletlen eltünteti az összes csillagot és egyéb égitestet. Persze a feladat megoldása nem lesz ennyire egyszerű, ahogy haladunk előre, hamarosan az elején görgetett iratcsipeszek, gyufák, olajszállítóhajókra és felhőkarcolókra fognak cserélődni. Igen a játék nagyon japán, de a szó legjobb értelmében. Önfeledt és erőszakmentes szórakozás az egész családnak, de vigyázzatok, mert rendkívül addiktív is egyben! A Katamari Damacy Reroll elérhető PC-n, Nintendo Switch-en, PlayStation 4 és 5, valamint Xbox One és Series konzolokon.

  1. Trials of Mana

Ha valaki szereti a klasszikus jrpg-ket valószínűleg halott már a Mana sorozatról, melynek egy méltán híres darabja a Seiken Denstesu 3, 1995-ben látott napvilágot a Super Nintendo Entertainment  Systemen. Akkoriban sem SNES-em, sem kellő nyelvtudásom nem volt a játékkal való ismerkedéshez, azonban ezt 2000-es évek vége felé az emulátorok terjedésével többször is próbáltam pótolni, de valahogy mindig elvesztem a kaland során. 2020-ban azonban a Square Enix-nek hála főnixmadárként támadt fel a játék a hamvaiból és egy teljes értékű 3 dimenziós remake-ként került elém. A sztori, a karakterek variálhatósága és a remek játékmenetnek köszönhetően egy igazi akció rpg-ként született újjá a 90-es évek egyik elfeledett gyöngyszeme. A játék szerencsére teljesen hű maradt önmagához, így még a dialógusok sem kerültek átdolgozásra, tehát aki a Seiken Densetsu 3 történetét kívánja modern köntösben átélni, annak nem kell tovább keresgélnie. A Trails of Mana világát Pc-n, PlayStation 4 és 5, Xbox One és Series valamint Nintendo Switch konzolokon tudjátok felfedezni.

  1. Final Fantasy VII Remake

Itt azt hiszem, sokat nem kell mondanom. Egy igazi klasszikusból varázsolt a Square Enix egy olyan alkotást, amire még évekig rácsodálkozunk majd. Természetesen akadtak benne hibák, semmi sem tökéletes, azonban Cloud kalandjait újra átélni, ennyi év távlatából, igazán lenyűgöző volt. Számomra egy kicsit rontott az élményen akció rpg-be való átültetés és az epizodikus megjelenés, de ennek ellenére is a 2020-as év egyik legjobb élményét kaptam, melynek alig várom a folytatását, különösen a végeredmény ismeretében. A Final Fantasy VII Remake történetét Playstation 4 és 5 konzolokon tudjuk újra átélni.

  1. Sakura Wars

Igen, tudom, hogy tele van a listám régi játékok remake-jeivel és rebootjaival, de ennek ellenére, azt gondolom, hogy ezek mind jókor készültek el és megfelelő távolságban vagyunk már az eredeti művektől, hogy annak is üssön, aki esetleg ismerte az eredetieket. A Sakura Wars egy soft reboot a Sega egy korábbi szériájából, melyben a Földet revüszínházakban megbúvó, mechákat irányító színészkatonák védik egy árnyékdimenzió fenyegető szörnyeitől. A játéban van minden mi szem-szájnak ingere, akció rpg vonal, egy kis randiszimulátor, temérdek párbeszéd és megannyi lehetőség. A Sakura Wars páratlan alakításait PlayStation 4 és 5 konzolokon tudjuk megcsodálni.

  1. Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise

A Cyberpunk 2077 mellett számomra az év másik legjobban várt megjelenése a Dead Premonition 2: A Blessing in Disguise volt. A kezdeti nehézségek, technikai akadályok ellenére és néhány patch után egészen baráti élményt kaphat bárki. Azonban akik bírták az első részt és kedvelik a misztikus, már-már abszurd, nyomozós kalandjátékokat azok garantáltan jól fognak szórakozni York ügynök jelenlegi kalandjával is. A grafika egy barátságos cell-shaded irányba mozdult el, melynek hatására egyedi élmény lesz a kis istenháta mögötti városban töltött nyomozásunk. A széria második része sem kevésbé szürreális, így lesznek furcsaságok bőven. A Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise kizárólag Nintendo Switch-re érhető el.

  1. Resident Evil 3

A Capcom idei nagyágyúja hozta a kötelezőt és a jelen kor elvárásainak megfelelő köntösbe öltöztette Jill Valentine-t és menekülését Raccoon City-ből. Pazar grafika, remek játszhatóság és a Resident Evil 2 remake-ben látott minden jóság át lett ültetve a harmadik rész remake-jébe is. Néhány dolgot kihagytak az eredeti cselekményből, így egy kicsit csorbulhat az élmény, de higgyétek el, ennek ellenére is zseniális. A pörgős akciónak és Nemesis folyamatos zaklatásának hála folyamatosan a torkunkban dobog majd a szívünk. Akinek pedig ez sem lenne elég, az kap egy aszimmetrikus multis kiegészítést a Resistance formájában, ami azért ideig-óráig egész szórakoztató. A Resident Evil 3 nyújtotta izgalmakat átélhetjük PC-n, PlayStation 4 és 5, valamint Xbox One és Series konzolokon.

  1. Cyberpunk 2077

Az idei év fekete báránya, a CD Project Red 2012 óta készített magnum opusa. Nálam betalált annak ellenére, hogy Xbox One X-en játszottam és a megjelenés előtt egy nappal kezdtem hozzá, amikor még sokak szerint katasztrofális állapotban volt. Katasztrofálistól amúgy messze állt az említett platformon, mert a képfrissítést és néhány crash-t leszámítva én nem találkoztam komolyabb hibával. Egy szuper fps-be oltott rpg-t kaptunk, aminek sajnos nem szabadott volna megjelennie a jelenlegi generációra. Ráfért volna azonban még egy halasztás, de ezt a készítők ezeket a lépéseket sajnos nem merték bevállalni. Ha valaki nem merne jelenleg nekivágni, az várja meg a januárban és februárban érkező javításokat, melyek várhatóan az előző generációs konzolokon is megfelelő minőségbe hozzák a játékot. Ez után azonban gondolkodás nélkül ugorjatok neki, mert vár rátok egy város amit lángba kell borítani és ezt nagyon fogjátok élvezni. A Cyberpunk 2077 elérhető PC, PlayStation 4 és 5, Xbox One és Series, valamint Stadia platformokon.

  1. Amnesia: Rebirth

Mindig rá kell jönnöm, hogy a sétaszimulátor zsáner nagyon alul értékelt. Persze nem feltétlen van annyi interakció, mint más címekben és általában halomra sem ölhetünk mindenkit. De adott egy olyan atmoszféra, mely csak ebben, az általában a kiszolgáltatottságra építő stílusban érhető el. A Frictional Games nagy sikereket ért el az első résszel, és a Rebirth-el ezt a szintet akarták megugrani ismét. A szokásos sétálunk a sötétben és minden ellenünk van forgatókönyv nem is került megújításra. Azonban Tasi Trianon történetének felgöngyölítése annyira nyomasztó és erős élmény, mint kevés más volt ebben az évben. Többször is abba kellett hagynom a játékot, mert fizikailag kezdtem magam rosszul érezni magam a teremtett atmoszférától. Tényleg elkapták a készítők a hangulatot és valóban átérezzük a kilátástalanságot, ahogy átkelünk a sivatagon és eljutunk a célunkhoz. Sajnos a végeredmény elég kiszámítható, azonban az oda vezető út nem az, és ebben rejlik a játék igazi varázsa. Az Amnesia: Rebirth-öt PlayStation 4 és 5 konzolok mellett PC-n tudjuk nyúzni.

  1. 13 Sentinels: Aegis Rim

Az idei év meglepetése. Igazából tudtam, hogy kint van már lassan egy esztendeje Japánban, de amíg a nyugati lokalizáció nem készült el, nem akartam nagyon belemélyedni, és milyen jól tettem. Teljesen vakon ültem le játszani és teljesen magába szippantott. Amit a Vanillavare művelt ezzel a játékkal az zseniális. Egy igazi korokon és karaktereken átívelő, komplex anime sorozatot képzeljetek el megelevenedni. Több korban és 13(!) főszereplővel dolgozunk a nem éppen rövid történet során, ami annyira komplex és zseniálisan felépített, amit ritkán látni manapság. A játékmenet oldalra scrollozó kalandjátékból néha átcsap valós idejű stratégiába. Ez szintén nem egy bevett szokás és habár a csata jelenetek elég fapadosak, azért tartogatnak némi izgalmat, ahogy az ellenfelek szinte végtelennek tűnő hordájával szállunk szembe. Egy szónak is száz a vége, ha bírjátok a csavaros cselekményt, akkor üljetek neki minél előbb. A 13 Sentinels: Aegis Rim kizárólag PlayStation 4 és 5 konzolokon érhető el.

  1. Persona 5 Royal

Na és akkor az idei námbörván. Sajnos a Persona 5-ről lemaradtam a megjelenéskor, de ezt a hibát nem akartam a kibővített változatnál elkövetni. Így tavasszal a Final Fantasy VII remake-kel párhuzamosan ezt is kezelésbe vettem. Ez a játék egy igazi anime és jrpg menyország. Varászlatosan néz ki és az alapból sem kevés felfedeznivalót és sztorit kibővítve több mint 100 óra élményt tartogat, ami azért valljuk be nagyon nem kevés. Teszi mindezt remek grafikával, teljes és remekül előadott angol szinkronnal, melynek során a színészek kivételes alakítást nyújtottak. A sztori remek, jól építkezik és remekül adja, azt amit egy Persona játéktól vár az ember. A harcrendszer pazar és a zenék is igazán ütősek. Egyszerűen az egész játék halálosan lazán és izzadságszag nélkül adja a 2020-as év legjobb élményét, minden téren. Aki teheti, egy próbát mindenképpen adjon neki PlayStation 4 vagy 5 konzolokon.

Köszönöm a figyelmeteket, ezek voltak nálam az év játékai. Ha valaki kedvet kapna, vagy nem próbálta még valamelyiket, az bátran ugorjon neki bármelyiknek. Nektek mi volt a legmaradandóbb játékélmény 2020-ból?
Ha lenne megbeszélnivalótok a témáról akkor alább a kommentszekcióban, vagy a következő csatornákon tudunk kommunikálni:

Facebook oldalam

Instagram oldalam

Twitter oldalam

A bejegyzés trackback címe:

https://fonyeszjatszik.blog.hu/api/trackback/id/tr4716375032
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása